BLOG | 7 Redenen om je Personal Brand op te bouwen

"Personal Branding" lijkt trending.

Wat is personal branding en waarom zou je werken aan jouw personal brand?

Personal Branding is what people say about you when you are not in the room. (Jeff Bezos, founder & CEO of Amazon.com)

Om te beginnen, wat is Personal Branding?

Personal Branding gaat er om, je helder te profileren als een autoriteit in je sector, om je duidelijk te onderscheiden van je concurrentie (of liever: concullega's), om je cirkel van invloed te vergroten en een impact te bereiken. Personal Branding houdt in dat je jouw unieke kwaliteiten & vaardigheden toont, in combinatie met jouw persoonlijkheid, dat je authentiek blijft en communiceert, dat je vertrouwen uitstraalt en een reputatie opbouwt op een consistente manier. Op termijn is het doel dat je inkomsten vergaart op basis van wie je bent.

Personal Branding gaat om een "total package", net zoals een merk, bv Nike of Coca-Cola. Het gaat om je waarden, om jouw logo & visuele communicatie (welke afbeelding gebruik je), jouw tone of voice (schriftelijk/verbaal), gebruik van (kern)woorden, het gaat zelfs om je kleding dat je draagt, de uitstraling van je persoonlijkheid, leiderschap, imago. Kortom, het gaat helemaal over J O U! Wie je bent, wat je doet & op welke manier.

Jouw online en offline communicatie dienen wel op dezelfde manier gepercipieerd te worden. Dan spreken we over Authentieke Personal Branding.


Waarom is Personal Branding zo belangrijk?

Ik leg je graag uit waarom Personal Branding van essentieel belang is.

REDEN #1: MENSEN KOPEN VAN MENSEN

Het is heel simpel: "mensen kopen van mensen". Je verstoppen achter een logo werkt niet. Dat is niet persoonlijk. Mensen weten graag met wie ze willen samenwerken en 'wat ze in de kuip hebben'.

Jouw LinkedIn profiel bijvoorbeeld is jouw online visitekaartje.

Laten we even een test doen. Hieronder zie je 2 screenshots van LinkedIn profielen.

Welk profiel geeft je vertrouwen? Welk profiel straalt professionaliteit uit? Met wie zou je eerder geneigd zijn om te gaan connecteren en eventueel op langer termijn te gaan samenwerken? Profiel A of B?

Profiel A:Profiel B:


Je social media profiel, al is het je LinkedIn profiel of je Instagram account of Facebook pagina, elk social media kanaal kan je beschouwen als een mini-website dat 24u/24u elke dag voor je werkt.

(Lees ook mijn blog #22 waarom solo-ondernemers en freelancers best inzetten op social media.)

Ik zie Personal Branding als het fundament, als een basis, vooraleer je start met je online communicatie. Personal Branding vertrekt vanuit JOUW DNA.


Je bent je eigen merk.

REDEN #2: AANTAL SOLO-ONDERNEMERS IS BOOMING

De freelance economie is booming. Unizo bevestigt dat ook, freelancen zit in de lift, met een stijging van +30% freelancers in Vlaanderen de voorbije 4 jaar. Freelancers kiezen bewust voor het zelfstandigenstatuut omwille van persoonlijke vrijheid, autonoom kunnen werken, zelf kiezen van opdrachten en bepalen van de eigen agenda.

Deze cijfers tonen duidelijk aan dat er een zeer groot aanbod komt van zelfstandige coaches, marketingspecialisten, fotografen, grafisch designers, IT consultants, Virtuele Assistenten, ..

Op basis van welke factoren ga jij als bedrijf of ondernemer een freelancer onder de arm nemen?

Durf jezelf bekend te maken.


Dare to stand out.REDEN #3: JE HELDER ONDERSCHEIDEN

Okay, je start jouw eigen zaak en rekening houdende met de cijfers van hierboven (reden #2), op welke manier ga je je onderscheiden? Hoe wil jij opvallen in de massa? Welke kenmerken dienen bezoekers van je website of social media kanalen bij te blijven? Wat is de behoefte op de arbeidsmarkt?

Formuleer een krachtige elevator pitch waardoor je jezelf kort, krachtig en to-the-point omschrijft.

Als jij je helder profileert, dan is de kans veel groter dat je jouw ideale klant aantrekt omdat je duidelijk naar voren brengt waar jouw expertise en ervaring ligt.

Wat wil jij uitstralen? Online en offline? Welke zijn jouw waarden? Wat is jouw expertise? Wat maakt je uniek?

Verwoord het. Toon het. Demonstreer. Deel jouw successen.

You are unique.

REDEN #4: DE EERSTE INDRUK

Op enkele seconden tijd, hebben mensen een eerste indruk en gaan ze beslissen of ze je al dan niet willen volgen (op Instagram bv) of je een connectie verzoek versturen (op LinkedIn).

Ook als je gaat netwerken, hebben mensen een 'eerste indruk'. Hoe is de handdruk? Maak je oogcontact? Welke 'vibe' straal je uit?

You only get one shot to make a great first impression.REDEN #5: TREK JOUW IDEALE KLANT AAN

Door je helder te profileren en kernwoorden te integreren die bij jouw persoonlijkheid, aanpak, expertise, ga je jouw ideale klant véél gemakkelijker gaan aantrekken. 

Byebye klanten die niet met je resoneren.

Natuurlijk vraagt het ook aan jou, als solo-ondernemer/coach/freelancer, om voor jezelf helderheid te creëeren hoe jij een ideale samenwerking ziet en dat je heel duidelijk voor ogen hebt wie jouw ideale klant is.

Your vibe attracts your tribe.REDEN #6: CREEER FANS & AMBASSADEURS

Je helder profileren, regelmatig posten, je personal brand opbouwen betekent ook.. dat je je naamsbekendheid vergroot, dat je top of mind blijft. Een manier om gemakkelijker gezien en gevonden te worden. Een extra opportuniteit om fans of ambassadeurs te genereren die voor jou het woord gaan verspreiden.
REDEN #7: JE HOUDT JEZELF SCHERP

Uiteindelijk laat je jezelf zien waar je goed in bent, wat je graag doet, waar jouw expertise ligt. En dat toon je op een duidelijke manier, wat je kunt en wilt.

Voor jezelf kan je nagaan waar jouw verdere ontwikkelingspunten liggen, welke jouw valkuilen zijn, wat je aan jezelf wil verbeteren, welke richting je verder wens uit te gaan.


Knowing yourself is the beginning of all wisdom. (Aristoteles)

* * * * * * * * * *

Korte samenvatting van de 7 redenen om je personal brand op te bouwen:

REDEN #1: MENSEN KOPEN VAN MENSEN

REDEN #2: AANTAL SOLO-ONDERNEMERS IS BOOMING

REDEN #3: JE HELDER ONDERSCHEIDEN

REDEN #4: DE EERSTE INDRUK

REDEN #5: TREK JOUW IDEALE KLANT AAN

REDEN #6: CREEER FANS & AMBASSADEURS

REDEN #7: JE HOUDT JEZELF SCHERP

* * * * * * * * * *

Zin om aan de slag te gaan om je personal brand op te bouwen maar geen idee hoe je hier aan begint?

Vind je brainstormen met jezelf vervelend?

I'm here to help you! Boek nu je gratis kennismakingsgesprek via deze LINK.


Met plezier kijk ik uit naar jouw reactie.

DURF JE TE TONEN, sprankelend & authentiek ✨  je zichtbaarheid vergroten via authentieke personal branding.

Met sprankelende groetjes,


BLOG |  7 Redenen om je Personal Brand op te bouwen

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x